Εκδόσεις

Από τις παλιότερες εκδόσεις του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, είναι η έκδοση της μελέτης της πρώτης Διευθύντριας , κ. Άννας Αποστολάκη "Τα Κοπτικά Υφάσματα" (1932). Η εξαντλημένη αυτή έκδοση επανεκδόθηκε με τη συνδρομή του Π.Λ.Ι. (2000).

Στις εκδόσεις του Μουσείου, ανήκει η μελέτη της Επίτιμης Διευθύντριάς του, κ. Πόπης Ζώρα, "Κεντήματα και κοσμήματα της Ελληνικής Φορεσιάς" (1966).

Μια από τις εκδόσεις που πραγματοποίησε το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού σε συνεργασία με το Τ.Α.Π., είναι η έκδοση "Νεοελληνική Αργυροχοΐα" (1997), η οποία αποτελεί τον κατάλογο της μόνιμης έκθεσης Αργυροχοΐας.

Στον κατάλογο των εκδόσεων, περιλαμβάνονται επίσης οι εκδόσεις Πρακτικών Συμποσίων και Επιστημονικών Συναντήσεων όπως, τα Πρακτικά του Συμποσίου "Το Μετάξι στη Δύση και την Ανατολή’"(1993) και τα Πρακτικά των Επιστημονικών Συναντήσεων "Το Νερό, πηγή Ζωής, Κίνησης και Καθαρμού"(1999) και "Ο Αέρας, πηγή Ζωής Κίνησης και Καθαρμού" (2003). Επίσης ολοκληρώθηκε η έκδοση των Πρακτικών της Επιστημονικής Συνάντησης "Η Γη – Μήτρα ζωής και Δημιουργίας" που έγινε το 2004.

Έκδοση του Μουσείου αποτελεί επίσης το βιβλίο της Σούλας Μπόζη, "Τα μεταξωτά της Προύσας : Από το κουκούλι στο μετάξι και τα μεταξωτά υφάσματα" (1991), που έγινε με την ευκαιρία διοργάνωσης έκθεσης στο Μουσείο με τον ίδιο τίτλο.

 Η εκδοτική προσπάθεια του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού ενισχύεται επίσης με καταλόγους από την εκθετική δραστηριότητα του Μουσείου όπως είναι ο κατάλογος της έκθεσης "'Ολυμπος Καρπάθου : Εθνογραφικές εικόνες του σήμερα’"καθώς από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.  

 Στον ερευνητικό τομέα, που αφορά κυρίως τη μελέτη και έρευνα των στοιχείων του νεοελληνικού παραδοσιακού πολιτισμού, το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, συνεργάζεται - μέσα από ερευνητικά και άλλα προγράμματα - με συναφείς επιστημονικούς χώρους και φορείς (Πανεπιστήμια, Κέντρα Ερευνών, Μουσεία) για την πραγματοποίηση των ερευνητικών του στόχων. Μέσα στο πλαίσιο αυτό η συνεργασία με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα και το Λύκειο Ελληνίδων, δημιουργεί το "Εθνικό Αρχείο Ελληνικής Παραδοσιακής Ενδυμασίας" (1989) για τη μελέτη της ελληνικής παραδοσιακής ενδυμασίας.

Μέσα από ένα πρόγραμμα Επιτόπιας Έρευνας για τη μελέτη της παραδοσιακής ενδυμασίας του Πωγωνίου Ηπείρου, δημιουργήθηκε μια βάση δεδομένων με το υλικό έρευνας. Από το υλικό αυτό προέκυψε η μελέτη για την"Παραδοσιακή Ενδυμασία της Ανατολικής Δερόπολης" (περιοχής του Πωγωνίου) .

 

Εκπαιδευτικές Εκδοσεις

 

Το λαλουσάκι.

Μηνιαία εφημεριδούλα του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού για τους νεαρούς φίλους του. Τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας, παραμύθια, παραδόσεις, παροιμίες, παιχνίδια κ.ά., γίνονται γνωστά μέσα από τις σελίδες του, και μας φέρνουν κοντά στο λαϊκό πολιτισμό και την παράδοσή μας.



• Οι μικροί λαογράφοι. 

Σειρά 14 βιβλίων για παιδιά, με θέματα από τον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό, τις λαϊκές τέχνες, τον εθιμικό κύκλο κ.ά.



• Ένα εργαλείο που το λέγαν αργαλειό… 
• Η Κλωθώ στον αργαλειό.

Εκπαιδευτικά έντυπα με θέμα την υφαντική 



• Ο Σφου και τα σφουγγάρια
 Σφουγγάρια. Το χρυσάφι του βυθού. 

Εκαπιδευτικά έντυπα με θέμα τη σπογγαλιεία



• Το Θέατρο Σκιών
• Καλησπέρα σας πέρα για πέρα! Η παράσταση αρχίζει...

Εκπαιδευτικά έντυπα με θέμα το θέατρο σκιών


• Λαϊκά αγωνίσματα σε εθιμικές εκδηλώσεις

Εκπαιδευτικό έντυπο με θέμα τα αγωνίσματα


• Η μια ελιά κι η άλλη το βγάνουνε το λάδι

Εκπαιδευτικό έντυπο με θέμα την ελαιουργία


• Απ’όλα τα μυριστικά, το πιο μυρίζει ο φούρνος κι απ’όλα τα λαλούμενα, το πιο λαλεί η κανάτα

Εκπαιδευτικό έντυπο με θέμα τις διατροφικές συνήθειες των ελλήνων


Οι εκπαιδευτικές εκδόσεις διατίθενται στο Πωλητήριο του Μουσείου.