ΕΣΠΑ 2007 - 2013

Το έργο της «Αποκατάστασης συγκροτήματος ιδιοκτησιών του ΥΠΠΟΤ στις οδούς Αδριανού-Άρεως-Κλάδου και Βρυσακίου στην Πλάκα για εγκατάσταση του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης» αποτελείται από δύο συσχετιζόμενες πράξεις, οι οποίες εκτελούνται κατά φάσεις μεταξύ 2007-2013 και 2014-2020.
Κατά την Α΄ Φάση υλοποίησης του έργου ολοκληρώθηκε η αγορά της οικίας Δραγούμη, η αποκατάσταση των κτηρίων για τη δημιουργία εκθεσιακών χώρων, χώρων υποδοχής και διακίνησης επισκεπτών, κυλικείου, πωλητήριου, χώρου εκπαιδευτικών δράσεων, πολλαπλών χρήσεων και περιοδικών εκθέσεων. Εξοπλίσθηκαν τα εργαστήρια συντήρησης του Μουσείου και συντηρήθηκαν 3.000 αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου. Υλοποιήθηκαν η μουσειολογική και η μουσειογραφική μελέτη της νέας μόνιμης, καθώς και η μελέτη του περιβάλλοντος χώρου. Στερεώθηκαν και αναδείχθηκαν τα ερείπια του ναού Αγίου Θωμά και της Πύλης του αρχοντικού Λογοθέτη που βρίσκονται εντός του συγκροτήματος και έγινε η διαμόρφωση των υπαίθριων χώρων.
Καθώς το νέο Μουσείο χωροθετείται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, στο Μοναστηράκι, αναβαθμίζεται η ευρύτερη περιοχή και η πόλη αποκτά έναν σημαντικό πόλο έλξης για τους επισκέπτες της με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική ανάπτυξη.Συνοδευτικό υλικό
Ergo Fasi A FINAL 1