Στο Λουτρό: Ένα ταξίδι στο σώμα και την ψυχή

Το Λουτρό των Αέρηδων έχει την τύχη να είναι το μόνο που σώθηκε από τα χαμάμ των οθωμανικών και των νεώτερων χρόνων της Αθήνας. Στα αποδυτήρια με τα πράσινα καφασωτά, στους θολωτούς, μισόφωτους χώρους με τις κρήνες και τους μαρμάρινους πάγκους, στους διαδρόμους και τις στενές σκάλες, ο σημερινός επισκέπτης παρασύρεται σε ένα ταξίδι. Ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο, στη μνήμη και τη φαντασία, στις αισθήσεις και τις παραισθήσεις, στο σώμα και την ψυχή.

 

Melt_istoria_loutron_btn.pngΑπό το «λουτρό της βασίλισσας» στο μινωικό ανάκτορο της Κνωσού έως το χαμάμ της Πόλης όπου κάθε Σάββατο η Λωξάντρα πήγαινε με όλη της την οικογένεια, με μποχτσάδες, πεστεμάλια και σουμάδες, τα λουτρά διήνυσαν μεγάλη πορεία. Αυτήν παρακολουθεί, με τεκμήρια και εικόνες, το διαδραστικό χρονολόγιο «Η ιστορία των λουτρών ως οικοδομήματων».


Melt_antikeimena_btn.pngΠαρόμοια διαδρομή, από άλλη οδό, ακολουθεί το διαδραστικό χρονολόγιο «Αντικείμενα Καθαριότητας και Καλλωπισμού». Ξεκινώντας από τους αρύβαλους και τα αλάβαστρα –τα μπουκαλάκια με τα αρωματικά έλαια– των κλασικών χρόνων και καταλήγοντας στα ασημένια τάσια και τα ξύλινα ολοστόλιστα τσόκαρα των οθωμανικών και των νεώτερων χαμάμ, η φροντίδα του σώματος προβάλλει σαν μια βασική διάσταση της καθημερινότητας ανδρών και γυναικών διαχρονικά.


Melt_xartis_loutron_btn.pngΤο ταξίδι δεν τελειώνει εδώ. Ανατρέχοντας στον διαδραστικό χάρτη, μπορεί κανείς να δει τι έχει απομείνει σήμερα από τα πολυάριθμα λουτρά της οθωμανικής περιόδου που ήταν διάσπαρτα σε όλο τον ελλαδικό χώρο. 



Melt_vr_btn.pngΚι αν νιώσει, απογοητευθεί ή μελαγχολήσει από την εικόνα της ερήμωσης, ας έλθει μια βόλτα