Εκπαιδευτικά προγράμματα με την Πλανόδια Βιβλιοθήκη του «Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού»

Τετάρτη 21 Μαρτίου, Πέμπτη 26 Απριλίου, Πέμπτη 24 Μαΐου, Πέμπτη 31 Μαΐου και Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΠΑΝΟΣ 22

Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού σε συνεργασία  με το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες στη μόνιμη έκθεση «Άνθρωποι και Εργαλεία. Όψεις της εργασίας στην προβιομηχανική κοινωνία» (Πανός 22, Πλάκα). Οι δράσεις απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 4 – 12 ετών  και πραγματοποιούνται με τη χρήση της «Πλανόδιας Βιβλιοθήκης» του Δικτύου.

 

Η Πλανόδια Βιβλιοθήκη του Δικτύου είναι μια εφήμερη βιβλιοθήκη που στήνεται σε πλατείες, σχολεία δημόσιους κήπους, κέντρα φιλοξενίας/ξενώνες προσφύγων κ.λπ. Δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να επισκεφθούν τον συναρπαστικό κόσμο των βιβλίων και παράλληλα, συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικά παιχνίδια, να μάθουν τα δικαιώματά τους, καθώς και πώς να τα διεκδικούν.

 

Στόχος των προγραμμάτων που θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο είναι η γνωριμία με τη νεότερη πολιτιστική κληρονομιά –υλική και άυλη– και η ευαισθητοποίηση σε θέματα πολιτισμού και περιβάλλοντος με αφετηρία το βιβλίο.

 

Η τέχνη της υφαντικής είναι το πρώτο θέμα που θα επεξεργαστούν οι μαθητές. Μέσα από βιβλία, παιχνίδια, χειροτεχνικές δραστηριότητες και οπτικοακουστικό υλικό τα παιδιά θα γνωρίσουν με βιωματικό τρόπο όλα τα στάδια της επεξεργασίας του μαλλιού έως την ύφανση. Οι ήρωες των παραδοσιακών παραμυθιών θα πάρουν ζωή μέσα από την παρουσίαση αντικειμένων, παλιών εργαλείων και φωτογραφιών. Τα παιδιά θα λύσουν αινίγματα, θα ακούσουν παροιμίες, θα σχεδιάσουν παραδοσιακά μοτίβα και θα δημιουργήσουν τα δικά τους υφαντά.

 

Η εκπαιδευτική δράση ολοκληρώνεται με το επιδαπέδιο παιχνίδι των Δικαιωμάτων του Παιδιού, που έχει σχεδιαστεί από τη συγγραφέα Βάσω Ψαράκη. Παίζοντας, τα παιδιά ανακαλύπτουν τα δικαιώματά τους!

 

Διάρκεια προγράμματος: 1.30΄(10.00 – 11.30 ).

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 1 σχολική ομάδα (έως 25 παιδιά)

Τόπος: Πανός 22, Πλάκα

Ημερομηνίες διεξαγωγής των προγραμμάτων:

Τετάρτη 21 Μαρτίου, Πέμπτη 26 Απριλίου, Πέμπτη 24 Μαΐου, Πέμπτη 31 Μαΐου και Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018.

Πληροφορίες - Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2103223132 (ημέρες και ώρες επικοινωνίας: Τρίτη – Πέμπτη, 9.00 – 13.00).

 

 

Το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» δραστηριοποιείται από το 2004 ως μη κερδοσκοπικό Σωματείο με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιών. Μέσα από εξειδικευμένα παιδαγωγικά προγράμματα δημιουργικές ομάδες, αλλά και δράσεις ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης το Δίκτυο απευθύνεται σε όλα τα παιδιά. Επιπλέον, με πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης, θεσμικές παρεμβάσεις και συνεργασίες με φορείς, ιδρύματα, ΜΚΟ και διεθνείς οργανώσεις, το Δίκτυο επιδιώκει τη διάδοση αλλά και την εφαρμογή στην πράξη της Διεθνούς Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ